Home Owner Gais Karya RulesReview
"Keep smile even your heart bleeding." - Saidina Ali.

25 October 2016

Pray for HSA

Assalamualaikum annyeong,




#PrayforHSA

Terkejut juga aku bila buka Twitter duk trending pasal benda ni. Bila baca punya baca, unit ICU di HSA terbakar. Meremang, sedih, sebak semua ada. Sedih bila tengok ada yang meninggal. Bermacam betul perasaan bila baca Twitter pasal kejadian yang berlaku.

Well, aku dilahirkan di sana. Di hospital tu. Sedih berganda kot.

Malam tadi, salah seorang sepupu aku, kemalangan dan dimasukkan ke hospital tun pada mulanya, tapi kemudian dihantarkan ke Hospital Kulai untuk dimasukkan besi dalam tangan. Sebab hospital tun tak boleh melakukan proses tu. Dan sekarang pertanyaan aku untuk, kenapa tidak dihantarkan ke HSA saje instead of Hospital Kulai dah terjawab.

Kemudian, ayah aku punya sepupu, baru dua hari lepas melawat HSA sebab suami dia bekerja di sana. Tup tup tengok tempat yang menjadi sumber pendapatan dia terbakar hari ni.

Lepastu petangnya, dapat tahu pula ada letupan gas di Petronas di Mount Austin dan menyebabkan seorang maut.

Hari yang tak berapa baik untuk Johor, mungkin.

Tapi perasaan sedih tu lagi bertambah-tambah sedih bila mp3 duk mainkan lagu Pergi by Aizat ni. Haih haih,

P/s : Ohh perlukah aku masukkan sekali pasal Gary yang akan meninggalkan Running Man?

7 October 2016

Dewa - Dealova

Assalamualaikum annyeong,



Dalam waktu yang sunyi memalam ni kan tetiba terlintas lirik lagu dekat bawah ni:-

Aku ingin menjadi mimpi indah dalam tidurmu
Aku ingin menjadi sesuatu yg mungkin bisa kau rindu
Karena langkah merapuh tanpa dirimu
Oh karena hati tlah letih

Aku ingin menjadi sesuatu yg selalu bisa kau sentuh
Aku ingin kau tahu bahwa ku selalu memujamu
Tanpamu sepinya waktu merantai hati
Oh bayangmu seakan-akan

Kau seperti nyanyian dalam hatiku
Yang memanggil rinduku padamu
Seperti udara yg kuhela kau selalu ada

Hanya dirimu yg bisa membuatku tenang tanpa dirimu aku merasa hilang
Dan sepi, dan sepi

Selalu ada, kau selalu ada
Selalu ada, kau selalu ada


Well, lagu ni hampir setiap kali aku dengar bila aku balik rumah. Sebabnya, my dad selalu nyanyi lagu ni untuk mama. Macam sweet tau.

Hahaa, sebenarnya nak bagitau yang aku rindu rumah tau. Kah!

Babai.

5 October 2016

Aedes!!!

Assalamualaikum annyeong,

Credit given

Bermula dari minggu lepas kot tak silap, hampir setiap hari warden dengan fello warden duk buat annoucement pasal ada tiga orang (sekarang dah 6 orang) positif denggi. Sampai kitorang satu rumah dah boleh hafal apa yang warden nak cakap setiap kali dengar bunyi announce tu. Kah!

Seronok tu seronok juga, tapi still rasa takut. Aedes weh! Sekarang ni musim aedes menghurung manusia aku rasa.

Sampai whatsapp mama nak kasitahu betapa takutnya saya saat tu. Huhuhuu, *hmm, betullah ayah cakap aku anak manja kah!*

Roommates aku dua-dua orang dah pernah kena denggi masa sem lepas. Mungkinkah aku pula yang nyamuk tu cari selepas ni????

God, I'm scared to death.

Dan malam tadi ada buat rollcall pasal Hapuskan Tempat Pembiakan Nyamuk Aedes ni. Satu jamlah juga warden dengan fello warden duk buat rollcall pasal nyamuk ni. Siap bagi ridsect dengan abate(?)*I don't know how to spell. Correct me if I mistake* lagi di setiap rumah.

So ni nak beritahu pasal nyamuk aedes ni:
1. Mempunyai belang hitam putih pada kaki
2. Menggigit sepanjang hari, terutamanya pada waktu pagi dan senja.
3. Membiak dalam air jernih yang bertakung di dalam dan luar rumah.
4. Kitaran hidup dari telur hingga nyamuk dewasa mengambil masa hanya seminggu saja.
5. Telur boleh tahan dalam keadaan kering sehingga 6 bulan.

Tanda-tanda korang terkena denggi
- Demam panas yang mengejut dan berterusan.
- Bintik-bintik merah pada kulit.
- Sakit yang teruk pada tulang-tulang, otot-otot, sendi-sendi, biji mata dan kepala.
- Pendarahan di kulit, hidung dan mulut.
- Hilang selera makan.
- Muntah-muntah.
- Sakit perut.

Tanda-Tanda bahaya
+ Pendaran di kulit, hidung, mulut, muntah darah, najis berwarna hitam atau haid yang banyak.
+ Kerap muntah.
+ Sakit perut.
+ Pening atau rasa gelisah.
+ Pucat atau kulit yang sejuk.
+ Sesak nafas.


Kalau ada tanda-tanda demam denggi, dan korang rasa yang korang disuspek denggi, terus pergi hospital dapatkan rawatan dengan segera okey? Tak payahlah tunggu lelama. Nanti takut melarat. Korang pula yang susah nanti menanggung sakit.

Dan seminggu sekali, pastikan korang hapuskan tempat-tempat pembiakan nyamuk aedes ni. Memana tempat yang bertakung dengan air, macam kolah dalam bilik air, piring pasu bunga, longkang, tayar lama dan banyak lagi, silalah sangat-sangat buang air tu. Kalau bukan untuk korang, untuk siapa lagi kan?

P/s : Fact dekat atas ni, aku ambil dari pamphlet yang pihak kolej bagi pada pelajarnya. Aku malas nak google. Huhuhuu

So till then, babai.

2 October 2016

October Bloglist Segment by FatinaMdzfr

*klik banner untuk join.


Aku tag korang yea:-

This segment will take place for a week, which is, from 29 September until 8 October. 

Account? Presentation?

Assalamualaikum annyeong,


Sepanjang hidup aku kan, tak pernah lagi aku dengar subjek account kena presentation. Subjek yang ada nombor-nombor ni lah. Susahlah aku nak dengar kena buat presentation.

Ke aku yang tak tahu?

Whateverlah,

Tapi still, aku tak pernah dengar pasal bendalah ni.

Dannn,, di satu pagi Isnin yang indah. Sir account aku suruh class aku present untuk financial report retail companies.

Masa tu aku dah ternganga dah. Financial report? Nak kena present?

Ohmai!

Malam tu, gigih kami mencari retail company dan godeh diaorang punya financial report. Yang beratus-ratus muka surat tu lah nak kena presentnya weh.

Bayangkan satu grup, hampir 30-45 minit.

Tapi itulah, benda tu sebenarnya yang buatkan kau lagi faham macam mana sesebuah perniagaan tu dapat keuntungan, about shareholders, saham, tax and others. Banyak sebenarnya.

Term yang korang tak pernah dengar masa belajar pun ada juga dalam financial report tu.

Dan tahu tak, dalam hidup ni lebih banyak kepada accounting. Semuanya, segalanya. Kenapa macam tu dan kenapa macam ni.

Huhuu, sebenarnya nak kasitahu, account ni makin lama makin susah. Hampir nak menangis bila nak kena hadam semua benda dalam kepala yang tak berapa nak center ni. -_-

Salam 1438 H

Assalamualaikum annyeong,

Credit gven to:


Dalam bulan Islam, dah masuk tahun baru dah kan?

Cepat betul masa berlalu.

Azam tahun 1437H macam mane weh?

Still tergantung lagi ke?

Hahaa, samalah seperti di sini. Asyik tergantung aje sejak beberapa tahun yang lepas. Pemalas ya ampun.

Ohh just nak wish, salam 1438 H. Semoga tahun ni dapat kejayaan yang dihajati. Berjaya dalam hidup dunia dan akhirat.

Babai~

1 October 2016

I Love You

Assalamualaikum annyeong,


I love you,
You love me,
We are happy family
With a great big hug and a kiss from me to you,
Won't you say you love me too.

Aku ni jenis manusia yang susah nak meluahkan apa yang aku rasa melalui perkataan. Tapi lebih suka meluahkan melalui tulisan. Who with me?

Tadi, salah seorang roommate aku dia ada event untuk course dia - event Feed the Homeless. Dan dia balik lambat. Sampai sekarang pun dia masih belum balik. Dan dia pun ada cakap gak yang dia akan balik lambat hari ni.

Well, sunyi sebenarnya bila tiada seorang dalam bilik ni. Rasa, kehilangan mungkin. Kah! Masa dia ada bukan main mengutuk lagi. Dah tak ada baru nak fe-feeling kehilangan pulak kan..

Dan tadi juga, dia call roommate aku - katil sebelah. Dan selepas dah habis on the phone tu, si budak katil sebelah bagitau aku, "Weh, Ieka cakap I love you kat hang."

Aku terus gelak. Gelak yang berdekah. Tapi still mencari di manakah lawaknya. HuHuhuu

Entahlah, tak boleh dan tak tahu macam mana nak balas love you dia tu.

Yea, mungkin akan ada orang yang cakap, "Alah, balas ajelah. Just say it, i love you too. Simple."

Tapi itulah, susah betul nak keluar ayat tu dari mulut aku.

Mama dengan ayah cakap I love you pun aku dah terkial-kial, terkebil-kebil, apatah lagi kawan sendiri. 

Macam mana tu?

COMICS GIVEAWAY by SVIORS

*klik banner untuk join.


Giveaway starts 12 / 09 / 2016 until 12 / 10 /2016

30 September 2016

Giveaway Redmoon Clothpad

*klik banner untuk join.


Giveaway ini akan berlangsung dari 1 September 2016 hingga 30 September 2016.



22 September 2016

Pengkid

Assalamualaikum annyeong.




Well, dah nak dekat pukul 12 malam ni kan, tetiba idea pasal pengkid ni tetiba terlintas. Musykil juga aku kenapa nak dekat tengah malam baru dia datang. 

Aku pernah juga ada kisah dengan pengkid ni tau.

Ehh eh tak tak, bukan aku yang pengkid. Astaga, minta dijauhkan.

Cumanya, pernah ada kisah dengan pengkid.

Ni nak cerita,

Masa sekolah rendah, around 2007-2009 masa tu aku baru darjah 4-6. Mula darjah 4, aku dipaksa untuk berpindah sekolah. Huhuu, dramatik betul kisah masa tu.

Dan masa dekat sekolah yang baru ni, aku kenal dengan seorang perempuan ni tau. Aku berkawanlah dengan dia sepanjang 3 tahun tu. Tapi serious talk, sepanjang 3 tahun tu aku tak tahu pun yang dia ni pengkid. Kesian, bukan?

Aku kawan dengan dia, rapat dengan dia, duduk dalam kelas sesama, makan sesama, rehat sesama, balik pun sesama. Sepanjang 3 tahun tu, kami buat semua benda sesama.

Sehinggalah,

Akhir 2009, selepas UPSR tak silap aku. Selepas UPSR kan ada exam SDEA (Sijil Darjah Enam Agama), satu malam tu sekolah agama aku ada buat majlis solat hajat dekat masjid. Masa tu pun kitorang sesama gak pi masjid. Dan esoknya,

Ada seorang perempuan dalam kelas aku juga, kasitahu yang "Weh, si X tuh kan, dia suka kau." Dengan ayat tu je, zappp! Aku terus berkerut. Dan bila tanya pehal pula tetiba yang dia nak suka aku? Dan dari situlah segalanya bermula.

Perempuan tu kasitahu pasal si X tu yang sememangnya pengkid.

Lepas aje daripada hari tu, aku terus menjauhkan diri dari dia. Entahlah, terus kitaorang terputus hubungan sampailah sekarang.

Tahu, yang memutuskan tali silaturahim itu berdosa. tapi,, entahlah. Mungkin sebab aku rasa yang aku perlu untuk menjauhkan diri dari dia.

Dan tahun lepas,, eh tak. Dua tahun lepas. Masa tu ada outing dengan classmate form 5, outing before SPM. Dekat bowling Angsana, aku ternampak dia selang dua-tiga lane dari tempat aku dengan classmate aku melontar bowling.

Aku perasan dia dan aku tahu yang dia perasan aku. Tapi untuk aku mendekat dan tegur dia, memang tidaklah. Entahlah, still rasa insecure lagi dengan dia, mungkin.

Dan aku tak tahulah apa cerita dengan si X ni.

Next,,

Tahun lepas, masa memula masuk belajar dekat kolej. Masa tu, kan kitorang satu rumah random masuk rumah. Dan berjumpa di rumah yang sama. Ada sorang perempuan ni kan, rambut dia pendek gila macam lelaki. Terus aku assume yang dia pengkid. Aku panggil dia si A.

Hahaaa,, entahlah. Still tak boleh ubah mind-set aku pasal, 'Asal perempuan rambut pendek macam lelaki, adalah pengkid!'

Terus aku jauhkan diri dari dia walaupun dia satu course dengan aku, sem 1 kitorang satu kelas juga.

Masa orientasi pun aku dengan dia satu grup weh.. Masa orientasi tu kan, aku tak layan dia langsung. Sebab nak mengelak diri dari 'dikerjar' si pengkid lagi. Huhuhuu

Teruk betul mindset aku waktu tu.

Lepastu, selepas orientasi, ada cuti around five days, aku buat keputusan nak balik Johor, padahal aku homesick teruk waktu tu. Kah! Balik rumah, aku betulkan balik niat aku. Aku ubah balik mindset teruk aku tu. Dan sem 1 bermula dengan hal yang indah-indah belaka.

Aku dengan si A ni sampailah sekarang still duduk rumah sesama. Satu bilik lagi. Cuma berlainan kelas aje. Dan terus, mindset aku berubah bila berkawan dengan dia. Perangai tak macam yang aku assume pun. Dia perempuan, cuma tak suka rambut panjang. That's it.

Aku je yang melampau teruk duk assume orang macam tu. Hahahaa

Dan sampai sekarang, aku still tak ada keberanian lagi nak ceritakan hal yang sebenar kenapa aku seolah menjauhkan diri dari si A ni waktu orientasi tahun lepas.

Tunggulah keberanian itu tiba. Ohyeah~

20 August 2016

Jenis-Jenis Housemate

Assalamualaikum annyeong.

Ni nak bercerita pasal jenis-jenis housemate



Tidak dinafikan, semua manusia yang ada housemate mesti akan sakit hati dengan perangai housemate/roommate yang sakai gila nak mampus. Haih, aku pun tidak terkecuali.

First and for most, jenis housemate yang suka buat bising.

Pagi petang siang malam bising. Aku ada juga sebilik dengan rumet yang bising gila ni. Rumet yang rumit. Kami sebilik sebelum aku buat keputusan nak pindah bilik. Tak tahan weh dengan mulut bising dia. Kawan dekat sebelah pun bercakap macam kawan tu duk jauh beribu batu. Sakit jiwa betul. Sampaikan aku nak solat pun masih lagi bising. Fed-up saya. Macam nak maki pun ada,

Ohh, dia orang akan senyap waktu tidur aje weh. Itu pun aku dah lega.

Kedua, yang jenis suka buang sampah merata-rata.

Hah yang ni lagi aku sakit hati. Aku tak tahulah macam mana dia boleh hidup dengan sampah yang banyak tu. Sampaikan bawah katil pun penuh dengan sampah gula-gula, jajan, tisu and etc. Memang setiap kali tu lah aku dengan roommate yang lagi sorang kena sapu sampah dia. Heh

Third, jenis yang kuat makan.

Hahaha, yang ni pun termasuk sekali. Aku duduk dalam bilik yang ada tiga orang aje. Dalam tiga-tiga tu, aku sorang aje yang tak kuat makan. Yang lagi dua orang tu en, dalam mulut memang sentiasa penuh dengan makanan aku rasa. Lepastu mengadu dekat aku yang berat dah naik. Alahaii,, nak cakap gemuk karang, marah. Sakit jiwa. Tapi dia oranglah penyelamat aku, kalau aku makan tak habis. hehee

Empat, jenis yang perfectionist.

Semuanya dia nak perfect. Tak nak ada salah langsung. Semua yang datang pada mata dia, sempurna belaka. Weh, nak ampai baju pun perfect, kau rasa? Tak ke fed-up tu? Sampaikan aku rasa, kenapa aku kena serumah dengan manusia macam ni? Apa salah aku?

Perfect tak hengat.

Lima, jenis yang suka buka lampu lepastu tak tutup balik.

Aku paling tak suka dengan jenis manusia macam ni, lagi-lagi bila aku dah mula pejamkan mata nak tidur. Dah mintak permission nak buka lampu cari barang, yea aku boleh terima. Yang tak boleh terima bila dah keluar bilik lepastu tak nak tutup balik lampu tu. Macam nak baling dengan bantal pun ada juga.

Dengan malas, aku pun bangunlah tutup lampu. haih

Enam, jenis yang tak solat.

Ni yang paling berat sekali sebenarnya. Sangat berat. Aku boleh terima kalau tengah waktu bendera merah. Tapi takkan tiap-tiap hari nak bendera merah nya pun? Sedangkan masa darah istihadah pun dibolehkan solat. Seriusly, rasa macam aku sorang aje duk tunggang-terbalik cari redha Allah sedangkan dia orang...? Pernah sekali tegur, tapi.. tu lah. Manusia.

Dah boleh tahu dah beza orang Islam dengan bukan Islam. Solat aje, yang.

Tujuh, jenis yang kpop fan.

I do minat korea. Tapi tak adalah fanatik sangat macam rumet aku ni. Bayangkan, sanggup bersengkang mata sampai pukul 3-4 pagi semata-mata melayankan dorang punya kpop tu. Dah berapa banyak grup kpop yang mereka sebut pun aku tak larat nak senaraikan. Banyak sangat.

Sampai aku pernah cakap, "korang agungkan kpop tu, diorang tak kenal kau pun."

Lapan, jenis yang kosmetik lover.

Ini lagi satu hal, buka aje almari, penuh dengan barang-barang makeup. Sebut aje, mesti mereka ada. Dan aku akan tergelak bila buka pula almari aku, hanya ada bedak kompak dengan perfume je. Hahaha~~

Sembilan, jenis yang penakut.

Well, semua orang ada rasa takut yang tersendiri. Aku pun ada juga. Dan terpulang macam mana dia tangani tahap penakut dia tu. Ada sorang housemate aku ni, tahap penakut dia Masha-Allah, nak pergi ruang tamu pun nak berteman. Ruang tamu je weh. Tak tahulah apa yang ditakutkan.

Yea, tahu yang dia takut dengan yang namanya hantu ni. Gais, kita hidup ni berkongsi tau. Selagi kau tak kacau alam lain, dia takkan kacau alam kau. Itu aje. Tak perlu takut. Allah kan ada.

Jadi terlalu penakut sangat pun dia akan kacau. Jadi berani sangat pun dia akan kacau. So, just be sedang-sedang aje. Tak berani dan tak takut sangat.

Sepuluh, suka berhutang.

Hah yang ni paling berat bila nak mati nanti. Hutang. Mesti akan ada aje housemate yang suka berhutang. Hah, pinjam duit kau dululah. Sampai ke sudahnya tak bayar-bayar.

Sebelas, sering ada pada yang tiada.

Maksud macam, tetiap minggu pergi tengok wayang, pergi makan mahal-mahal, beli baju kasut apa semua. Tapi bila mintak duit nak beli sardin, beras dengan telur, dan-dan itulah tak ada duit. Untuk kau makan juga weh. Berkongsi pun tak nak.

So that it.

Aku tahu banyak lagi jenis housemate/roommate yang aku tak larat nak fikir lagi. Aku berkongsi ni pun berdasarkan pengalaman sendiri. Jadi, sebelum memilih housemate/roommate tu, tengok dulu macam mana perangai dia.

Okay?


Hijab Fashion Terkini

Assalamualaikum annyeong,

Hari ni aku nak cerita pasal salah satu online shopping yang tak asing lagi dalam Malaysia ni. Sebut aje namanya, pasti semua orang tahu.


Well, aku pernahlah juga beli baju online dengan mereka, and I really amazing with it. Nah, ni dia..



zalora.com.my



Ohh tak lupa juga, selain menjual baju dan barang-barang lain, di Zalora pun ada juga jual tudung. Memana perempuan yang jenis macam aku yang malas nak keluar beli tudung dekat kedai, bolehlah beli online. prefer that.



Tudung merupakan sebahagian daripada fesyen Muslimah yang sangat akrab dengan wanita. Ianya dianggap sebagai aksesori kepala namun pada asasnya adalah sebahagian daripada proses menutup aurat bagi kaum wanita seperti yang dituntut dalam agama. Menutup aurat tu kan wajib.



Dan kalau kau orang perhatikan dengan teliti trend fesyen terkini di Malaysia, ramai wanita Muslim atau hijabista yang mengenakan shawl daripada tudung biasa. Shawl adalah ibarat tudung moden namun untuk kegunaan yang sama. Terdapat beberapa jenis seleksi rekaan hijab style online yang boleh didapati seperti glitter shawl, chiffon shawl, lace shawl, cotton shawl, satin shawl, plain shawl, beaded shawl dan banyak lagi lah. Ianya telah digunapakai sejak sekian lama untuk menutup bahu, bahagian atas badan dan menutup rambut dan kepala. Fungsinya adalah sama juga macam tudung biasa – untuk menutup aurat bagi wanita Muslim.



Dan disebabkan itulah shawls sangat terkenal dalam kalangan wanita beragama Islam di Malaysia terutamanya. Apa yang istimewa pasal shawal ini ialah ia hadir dalam pelbagai jenis bentuk dan warna. Malah atas faktor rekaan yang lebih moden dan segar, ia telah diterimapakai untuk kegunaan ke pejabat, kolej ataupun jalan-jalan. Ini semua adalah hasil usaha para pereka fesyen yang bersungguh-sungguh menyuntik elemen tersebut agar ianya kelihatan lebih trendy ketika dipakai.



Hijab fashion terkini adalah lebih moden dengan rekaan yang jauh lebih segar berbanding sebelum ini. Ianya hadir dengan rekaan, corak serta warna yang berbeza dan ini memberikan lebih banyak pilihan buat wanita di luar sana. Pilihan yang pelbagai ini meberikan peluang juga buat mereka untuk dipadankan dengan persalinan yang sesuai. Tudung rekaan terkini sangatlah sesuai untuk dipadankan dengan kaftan serta baju kurung moden. Ohh, pakai dengan t-shirt pun boleh.

So gais, cheer with Zalora yah.

Sekian~~

15 August 2016

Stricking

Assalamualaikum annyeong.



Masa hari pertama start kelas untuk sem ni, masa tu kelas yang kedua untuk hari pertama. Kelas Company Account. Lecturer aku lelaki. Jenis yang berjiwa muda dan memang akan gelak ajelah memanjang setiap kali masuk kelas dia, umur dia aku tak tahulah berapa. Tapi tengok dari luaran macam baru masuk 29++ gitulah. Dan sudah berkahwin.

Aku masuk aje kelas dia, dia terus aim aku dengan ayat, "Pahal tudung strick sangat?" depan kelas pulak tu dia tanya.

Well,, aku ni sejenis manusia yang suka pakai something yang warnya terang. Macam hot pink ke, hijau terang ke, yang terang-teranglah senang. Its not because wanna attrack someone attention, tapi sebab aku rasa kalau aku pakai warna yang terang, confident level aku pada tahap yang tinggi maksimum.
Barulah aku yakin dengan diri sendiri, gitu.

Lepastu kan, lepas aje kena tegur pasal ke-strick-an warna tudung aku tu, semenjak dari hari tu, asal ada kelas dia aje mesti aku akan pakai warna gelap-gelap.

Tak nak lah kena tegur lagi. Bikin malu saja.

Tapi itulah, warna gelap ni buat aku rasa tersangat merendah diri pulak. Eheh

K lah, tu je nak cerita. 😎😎

12 August 2016

Mati Itu Pasti

Assalamualaikum annyeong,

Seperti yang aku beritahu semalam, setiap kebahagiaan pasti tercalit rasa kesedihan.

Sambung yang semalam punya,

Juga pada hari yang sama, 21 Julai 2016, lepas dah siap daftar untuk sem 3, aku dengan abang pun buatlah keputusan untuk nak ke Times Square. Tapi memang dari dalam kapal terbang lagi abang cakap nak tengok wayang. Jadi sebab aku rasa tiket movie dekat TS lagi murah, jadi aku decide nak bawa dia pergi sana je.

Sampai TS, kitorang pergilah beli tiket wayang dulu. Kitorang tengok The Purge. Seriusly, cerita dia best sangat. Okay tak okaylah. Lepastu kitorang pergi makan dekat Food Court. Masa tengah makan tu lah, mama telefon dia cakap, mungkin mama dengan famili akan naik KL, sebab nak melawat kakak ipar mama yang terlantar sakit dekat Hospital Kuala Lumpur.

Lepastu, aku dengan abang dah rasa lain macam. Mama cakap dorang bertolak lepas Isyak macam tu. Lagilah buat aku rasa nak pitam. Weh, lepas Isyak baru bertolak, dah lah makan masa 4 jam, memang pukul 1 pagilah mereka sampai KL macam tu.

Dah tu kitorang nak buat apa sampai pukul 1 tu?

Jadi lepas tengok The Purge, habis dalam pukul 4 macam tu. Abang cakap tengok wayang lagilah, jom. Nak habiskan masa yang banyak gila nak tunggu pukul 1 pagi. Then, kitorang tengoklah Skiptrace pulak. Yang ni cerita dia lagilah daebak. Banyak gila aku gelak. Habis cerita tu pukul 6.

Lepastu kitorang makan Boat Noodles pulak. Yeah, nak buang masa kan. Jadi terpaksalah buat benda yang tak berfaedah dalam TS tu. Kemudian kami jalan-jalan TS. Puaslah juga kitorang pusing. Bolehlah hafal dekat mana Theme Park dia. Huhuhuu

Dalam pukul 8 tu, ingat nak pergi Jalan TAR, tapi aku terlupa gila nak kena turun dekat mana. Maklumlah, dah dua bulan aku tak naik monorel dengan train. Jalan train sekarang pun dah berubah. Lepastu lambat gila..

Jadi aku pun main turun ajelah. Kitorang turun dekat Medan Tuanku. Tengah brjalan-jalan dekat situ, ayah telefon, dia cakap mungkin dorang lambat, dan suruh kitorang cari hotel untuk menginap malam tu. Jadi, dengan tak mandi tu, kitorang pun berjalanlah kaki mencari. Bayangkan, dari Subuh kitorang berjalan kaki non-stop sampai nak dekat pukul 10 malam.

Pukul 11 baru jumpa hotel. Jauhlah juga kitorang berjalan. Sampai kaki dah tak rasa kaki.

Kemudian esoknya, lepas check-out, kitorang bergerak ke HKL.






Nak dijadikan cerita, kakak ipar mama aku ni dah lama dah kena kanser. Kanser saraf. Doktor tak boleh nak stagekan dia di tahap yang ke berapa sebab saraf tu hidup di tisu organ tubuh badan dia. So it's complicated. Masa kitorang sampai tu, dia memang dah 50-50. Doktor cakap lagi, just terima saja apa-apa keadaan yang mungkin berlaku.

Anak dia cakap, minggu lepas dia okay aje. Boleh lagi berjalan. Raya itu hari pun dia boleh lagi makan lemang apa semua. Sihat wal-afiat lagi. Cuma dua tiga hari kebelakangan ni, dia tetiba drop. Terlantar atas katil. Aku tengok pun kesian gila.

Rawatan kemoterapi pun dah tak boleh nak bantu dia.

Dalam pukul 2 petang tu, ada seorang anak kakak ipar mama aku ni sampai dari Perak. Memang dah lama dia tunggu kedatangan anak sulungnya, sebab terikat dengan kerja. Dan kedatangan anak sulungnya itu, buatkan mak cik aku terkejut. Sebab macam aku cakap tadi, dia dah lama tunggu kedatangan anak dia.

Jadi hari tu, cukuplah semua anak menantu cucu berkumpul bersama-sama. Ohh suami dia, bapak saudara aku, dah lama meninggal.

Dan aku hampir mengalirkan air mata, bila dia cakap, dia nak jumpa semua anak menantu dia. Dengan suara tersekat-sekat tu.

Lamalah juga kami sekeluarga melawat dia. Dari jam 12.30 sampai pukul 5 petang. Kemudian, kami bergerak pulang ke Johor. Sampai sana dalam pukul 12 tengah malam lebih kurang.

Masa dah pukul 1 lebih tu, sebelum tidur, it's normal sebelum tidur kena tengok telefon kan? Dah macam habit manusia dah. Buka je Facebook aku terkejut bila dapat berita;-





Innalillah. Terkejut sangat terkejut. Sampai aku terus kejutkan mama dengan ayah yang dah tidur cakap, "Mak We dah meninggal."

Mama aku lagi terkejut kot. Sebab bangun-bangun je dapat tahu kakak ipar dia dah meninggal.

Weh, baru siang tadi jumpa dia, malam tu dia dah meninggal. Sedih sangat.

Dari Dia kita datang, dan kepada Dia kita akan kembali,

Al-Fatihah. Semoga arwah ditempatkan bersama orang-orang yang beriman.

11 August 2016

First Wishlist, complete!

Assalamualaikum annyeong,




Well, semua orang ada impian masing-masing. Tidak terkecuali diri aku ni. Impian aku tak adalah se-daebak orang lain yang nak pi Korea jenjalan kan. Impian aku biasa-biasa je en.

Memang semenjak dulu lagi aku simpan impian nak naik kapal terbang.

Yeah, orang lain selalu gelak bila aku cakap impian aku nak naik flight. Well, aku bukan sesaja je nak buat impian macam tu, kawan-kawan.

Sebabnya, aku tak boleh pergi tempat yang terlalu tinggi. Yang pressure dia tersangat rendah sampai buat aku masuk hospital. Huhuhuu,

weh aku pernah naik cable car dekat Langkawi, menangis weh sebab tempat tu tinggi sangat. Pressure terlalu rendah. Oksigen pun hidup segan mati tak mahu. Sampaikan aku masuk hospital hari tu juga. Sedih bukan? Datang Langkawi nak bercuti, aku datang Langkawi  cari penyakit.

Okey, dapat naik kapal terbang ni pun sebab aku kena daftar masuk semester baru bulan lepas. 21-Julai-2016. Sebabkan masa yang diberi untuk hari pendaftaran tu sampai pukul 3.00 pm je, jadi aku rasa takkan sempat nak naik bas dari JB ke KL yang makan masa hampir 4 jam tu.

Jadi, jalan terbaik, naik pengangkutan udara. Bukan belon udara yep.

Seriously, bila dah booking tiket tu, rasa nak melompat semua ada. Seronok, gembira, semuanyalah. Impian jadi kenyataan kan? Siapa tak suka?




Flight kitorang (Ohh, aku pergi dengan abang aku) pukul 8.50 am, tapi ayah dengan mama hantar kitorang lepas subuh. Dalam 6 pagi tu kitaorang dah terpacak dekat airport. Bila tengok kaunter MAS buka pukul 7.30 pagi, terus rasa macam, tak bestnya nak kena tunggu. Tambah, hari tu tengah hujan. Dan dah alang-alang perut berbunyi, singgahlah McD yang berdekatan. Meredah hujanlah juga.

Dah ambik boarding pass, terus masuk waiting lounge. Masa tengah beratur untuk pemeriksaan kastam tu, sempatlah aku singgah kedai serbaneka dalam tu. Semata-mata nak beli chewing gum.




Lama juga kitorang tunggu dalam waiting lounge tu. Sampai sempatlah tengok matahari terbit. Kapal terbang sampai dekat tempat kitorang menunggu pukul 9.00 am macam tu. Masa tengok kapal terbang dah sampai tu, rasa nak senyum aje weh.

Lepastu masuk dalam kapal terbang, lagilah aku tersenyum bila disapa pramugari yang tidak kurang cantiknya. Ohh weh, ada steward handsome bak hangg.. Melting saya.

Kapal terbang yang kitorang naik tu Boeing 737-800. Dan kapal terbang gerak pukul 9.20 pagi.

Sebelum kapal terbang tu bergerak ke landasan, dah dua biji chewing gum aku telan. Lagilah bila dia dah press minyak kuat-kuat sebelum berlepas. Memang bergelen-gelen chewing gum aku telan.




Here, motif aku telan chewing gum tu nak biar air liur aku banyak dalam mulut. So that, pressure dalam badan aku tak berkurang kalau air liur dalam mulut banyak. Sekaligus boleh buat telinga tak berdengung dan tak buat telinga sakit.


Dia cakap nak bagi makanan ringan..
hmm bebetul ringan ni nampaknya. kah!



Kitorang sampai KLIA dalam pukul 9.50 am. Rasa macam nak naik lagi je weh. Sempatlah aku ambil gambar kapal terbang tu dari luar, tu pun separuh. Hahaha







Dan oh, masa tengah cari KL Transit tu kan, sempatlah juga kitorang tersesat dalam KLIA yang gila besar tu. Kah!

Serius seronok gila sebab impian aku tercapai.

Tapi nak seronok sangat pun tak boleh jugak.

"Jangan seronok sangat nanti kau menangis." - Ayat tu buatkan satu hari aku bertukar muram.

Hari yang dijangka seronok sampai bila-bila rupanya tidak berpanjangan. Esoknya, hari yang muram tiba.

Nak tahu apa ceritanya kena stay tunedlah.

Ceh ceh, bajet drama pepetang pulak. Tapi betullah, jari aku dah penat taip ni. Esok ada kelas lagi. Huhuhuu, so till then. babai dan assalamualaikum.

2 August 2016

Salam 1-10-1437

Assalamualaikum annyeong,

Lol, pahal lama sangat tak update blog ni? Haih, last aku keep in touch pada 27-Jun-2016. Sebulanlah jugak en. Harini, di pagi yang indah dan nyaman ni saya datang dengan banyak giler story nak diceritakan. So bersedialah untuk menadah mata untuk membaca ya.

Hmm, mata membaca? Sound weird, I guess. Kah!

Okaylah, entah kenapa kan aku rasa bila semester baru dah bermula ni kan, atau pun waktu aku di asramalah antara waktu yang banyak aku luangkan menghadap laptop. And ofcourse blog. Tapi bila duduk dekat rumah cuti sem, masa itulah nak sibuk manjang.

Mama suruh tolonglah. Ambil adik sekolahlah. Tengok TV lah. Membongkanglah. Ayah ajak jenjalanlah. Dan banyak lagilah. Sampaikan nak jeling laptop pun rasa tak sempat. Kehkehkeh.

Seperti yang semua tahu, awal bulan hari tu, umat Islam menyambut bulan Syawal. So here, Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir dan Batin. Salam 1-10-1437.

Raya aku tahun ni best gegiler weh. Yelah, tahun lepaskan kami sekeluarga tak beraya disebabkan musibah yang menimpa kami sekeluarga beberapa hari sebelum hari raya. Jadi tahun ni kitorang balun kumpul duit raya bebanyak. Sekali dengan abang aku berharap sangat dapat duit raya kalau beraya rumah orang.

Dan tahun ni, kitaorang sefamili beraya rumah kawan-kawan ayah dengan mama je. But it okay, what. Lagi banyak duit raya yang kami dapat. Sehari dah mencecah Rm100++ weh. Kah! Sound like a kid. Hahaa,

Disebabkan raya jatuh pada hari Rabu, jadi cuti raya tahun ni sedikit pendek berbanding dari tahun lepas. Tapi cuti raya aku tahun ni panjang. Aku mula cuti sem dari sebelum puasa sampailah hujung bulan 7. Lama enn,

Tahun ni satu famili guna warna merah hitam. Ramai cakap lawa. Tetiba pula rasa bangga sebab aku dengan adik aku yang pilih warna tu. Huhuhuu. I’m so bad on choosing the right colour, but demmit. Tiba-tiba pula boleh mengena. Luck tahun ni mungkin.

So, kami beraya di Kedah sampai raya ketiga rasanya. Dan tahu tak, first raya dah tak ada air dekat satu kampung aku. Lawak gila. Siap ada orang buat banner letak dekat pagar sekolah yang berdekatan menunjukkan protes sebab ketiadaan air di pagi raya. Mana pernah pagi raya tak ada air. Itulah kali pertama terjadi.

Rasa tak seronok langsung bila air tadahan yang kami ambil dari rumah mak cik saudara di Jitra kena berkongsi dengan sepupu-sepapat yang lain seramai lebih 20 orang tu. Tapi nasib baiklah pagi-pagi dekat sana sejuk gila. Jadi nak mandi lama-lama pun duk fikir banyak kali. Huhuhu.

Hari raya pertama berjalan dengan baiknya. Raya kedua pun masih beraya lagi. Ahh, sampai ke hari inilah aku masih beraya. Rayakan sebulan.

Lepastu raya ketiga, Jumaat kami bergerak pula ke Perak, kampung mama saya. Juga masih beraya.

Kemudian raya keempat kami bergerak pula ke Fraser’s Hill. Sebenarnya rancangan nak pergi Fraser’s Hill ni tak ada dalam perancangan raya pun. Tapi dah alang-alang on the way nak balik JB terjumpa signboard Fraser’s Hill, so why not kalau kita singgah sana.

Ohh, famili aku ni jenis yang suka berjalan. Asal rasa nak pergi, pergi ajelah. Tak perlu nak rancang awal-awal lepastu tak jadi. Tahu tak macam mana rasa penyiksaan berharap tu?




Kita orang naik Fraser’s Hill dalam pukul 8.00 pm. Dan masa tengah isi minyak sebelum naik Bukit Fraser tu kan, ayah aku tanyalah dengan seorang pak gad dekat Petronas ni tau. Lepastu pak gad tu beritahu, “Kalau naik Bukit Fraser selepas pukul 10.00 pm, kalau ada orang berhenti tepi jalan minta tumpang, hiraukan aje.” Masuk kereta, adik aku pun ceritalah pasal benda tu. Akulah yang paling takut kot. Hahaha

Tapi serius, jalan nak pi Fraser’s Hill tersangatlah seram. Antara jalan paling mencabar yang aku pernah nampak daripada jalan dekat Beruas, Perak. Triller gila jalan dia. Bengkang-bengkok macam Cameron Highland, tapi lagi mencabar. Walaupun bukan aku yang drive, aku duduk belakang pun dah rasa keseramannya.

Sampai adik perempuan aku munah-muntah weh sebab jalan yang terlalu belok-belok. Kita orang sampai Fraser’s Hill dalam pukul 9 lebihlah. Aku pun tak ingat. Masa dah sampai atas tu kan, tengah minum, abang aku cerita, sebab dia yang drive naik atas. Dia cakap,

“Jalan dia kan macam semua sama je tau. Lepastu dah start rasa yang jalan ni jalan yang sama masa kita naik tadi. Tembok dengan pokok yang ada pun macam semua sama. Tak ada yang berubah. Lepastu, bila dah belok kan, tak sempat nak habiskan stereng pusing, dah belok lagi. Memang tangan kena pantas gila ah.”

Aku yang dengar pun dah seram. Lepastukan, jalan dia gelap gila weh. Pula tu, hanya kereta kami je yang lalu. Ada kereta dari arah bertentangan pula, lebih kurang 20 minit kemudian baru ada kereta. Gila seram.

Tapi alhamdulillah, kami selamat sampai. Mungkin sebab dari awal perjalanan, mama aku dah buka ayat al-Quran dari telefon. Ayah pula buka Waze. Jadi rasa macam jalan tu betullah. Walaupun jalan yang sama dari permulaan sampai akhir, tetap jalan yang sama nak naik atas.

Dah sampai tu, ramai gila weh orang atas tu. Sejuk dia lagi sejuk dari Genting Highland. Sempatlah aku menggigil. Huhuhuu,

Lepas tu cari hotel nak tidur. Tak perlu dah nak booking hotel awal-awal sebab dekat situ banyak gila hotel. Just tinggal pilih aje nak yang murah atau mahal. Kita orang dapat hotel betul-betul atas bukit. So hotel tu memang tak disediakan air-cond sebab suhu keadaan luar yang sememangnya sejuk tahap nak mampus. Tidur sampai berselubung selimutlah juga.



Esok paginya kita orang jalan-jalan di sekitar Fraser’s Hill tu. Paling seronok bila dapat beri ikan makan. Macam-macam jenis ikan ada. Sampai ikan keli pun ada. Pula tu, besar-besar belaka semuanya. Banyak jugalah tempat kitaorang lawat. Macam nak tinggal dekat situ pun ada jugak.



Lepas dah ambil gambar apa semua, kita orang check-out tengahari tu. Balik JB sebab adik-adik hari Isnin dah sekolah. Ikutkan hari Ahad, tapi sebab Johor diberi cuti hari Ahad, so berjalanlah lagi kami. On the way balik JB tu, singgah pula rumah pak cik saudara dekat Melaka. Malamlah jugak kitaorang sampai rumah.

So gais, Fraser’s Hill soooo daebak! Rugi kalau tak pergi. Tapi pergilah waktu siang-siang ye.

Strawberi dia masam.



Last but least, sekali lagi nak ucap, Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir dan Batin. Salam 1-10-1437. Duit raya jangan lupa bagi.

14 June 2016

Perginya Seekor Kucing

Selasa | 14 June 2016.

Speechless.

Satu rasa yang buat aku tergamam, terdiam, terkaku bila menyaksikan satu kejadian dengan mata sendiri.
Sempatlah air mata aku mengalir menyaksikan kejadian yang sangat menyayat hati.
Rasa macam nak hambur segala sebak dan sedih dalam dada.

Aku pernah beritahu sebelum ni, yang dalam rumah aku, ada membela beberapa ekor kucing. Aku yang dulunya sangatlah takut gila dengan kucing ni boleh terfall in love pulak dengan kucing ni. Huhuhuu

Dan dalam entri ini juga, aku pernah beritahu kehilangan seekor kucing yang menjadi dambaan famili aku. Yeah, termasuk aku sekali rasanya.

Dan tadi, dalam lebih kurang 10 ke 15 minit sebelum masuk waktu berbuka puasa di Johor Bahru, sekali lagi famili aku dapat satu berita pasal kucing. Kucing tu kaler hitam. Full black. Mata dia pun kaler hitam. Kalau dia duduk dekat sofa rumah, sampai kekadang aku tak tahu mana satu dia mana satu sofa rumah.

Ohh, nama dia Kecik. Sebab dia paling kecil dalam rumah, dia kucing terakhir yang menapak masuk rumah buat masa ni. Dan sebab badan dia yang paling dan tersangatlah kecik antara yang lain. Umur dia pun aku rasa baru sebulan dua bulan macam tu.

Kucing tu mama aku jumpa dekat belakang rumah. Masa jumpa tu adalah dalam bulan lepas kot. Aku pun tak ingat. Tapi barulah jugak.

Masa nak dekat berbuka puasa tadi, masa ayah baru sampai rumah, adik aku yang paling kecil sekali tu kasitau yang ada darah dekat depan rumah. Lepastu cari punya cari, si Kecik tu ada tercorok dekat tempat simpan barang depan rumah. Darah banyak gila. Sampaikan dia punya poops pun keluar sekali.

Nazak gila lah keadaan dia masa tu.  Aku nak menangis, tapi dikentalkan hati. Sedih memang sedih.

Lepastu bila mama cakap yang, “Tak boleh selamatkan dia dah tu,” That time, I feel like, macam nak meraung dekat situ jugak.

Tapi serius, keadaan dia sangat-sangat-sangat-sangat-sangat teruk gila babeng weh. Nak tarik nafas pun tersekat-sekat. Kitaorang sentuh kaki dia pun dia tak bagi feedback apa-apa.

Lepastu dengar siren berbuka dekat radio. Pergi berbuka sekejap. Tapi selera nak makan semua kelaut. Just makan popia dengan minum air je. Lepastu pergi depan balik nak tengok dia.

Macam-macam conclusion yang kitaorang satu famili buat untuk ‘selesai’kan misteri yang menghantui. Nak kata dia terhempap apa-apa dekat depan rumah, macam tak logik. Kalau terhempap pun, mesti akan ada darah dekat barang yang dihempap tu. Tapi ni takde langsung. Clean and clear.

Hanya ada darah dekat depan pintu, lantai dan sepanjang jalan sebelum dia berhenti dekat simpanan barang-barang tu. That all.

Dan yang tahu apa yang terjadi sekarang ni, hanya Allah, dan dua ekor kucing yang lain yang selalu mereka berdrama dekat depan. Kalau dua kucing yang lain tu boleh bercakap, dah lama aku tanya.

Lepastu, ayah pergi depan, ayah ambik si Kecik tu bawa jauh dari tempat simpanan barang tu. And guess what, darah yang banyak tu, dari mata si Kecik. Ya Allah, saat tu juga air mata aku mengalir. Sedih. Menyayat hati gila keadaan Kecik. Sebelah mata dia penuh dengan darah.

Tuhan, Kau cabutlah nyawa dia secepat mungkin. Aku tak sanggup tengok dia nazak macam tu. Kesian.

Weh, baru siang tadi Kecik tu teman aku cuci kaki dekat luar sebab aku terpijak taik kucing. Baru siang tadi, dia tangkap kaki aku masa aku tengah berjalan nak keluar. Baru siang tadi aku pegang dia, usap-usap dia. Baru siang tadi aku main-main dengan dia. Baru siang tadi dia hantar aku naik kereta. Baru siang tadi aku mintak maaf dekat dia sebab masa aku nak tutup gril pintu rumah, dan gril tu terlanggar hidung dia.

Dan semuanya berlaku dengan cepat. Tahu-tahu dia dah nazak sekarang.

Tapi sekurangnya, aku tahu macam mana cara dia mati. Dia mati depan mata aku. Dari Ed, yang hilang tiba-tiba. Entah macam mana dia sekarang. Entah macam mana cara dia mati pun aku tak tahu.


Dia mati bulan puasa. Huhuhuuu~~

Gais, he's dead. Just now, 8.33 pm.

7 June 2016

Ramadhan Seorang Diri

Assalamualaikum annyeong,

Credit:-


Ramadhan tahun lepas,


Ramadhan pertama tanpa keluarga. Fefeeling sedih pulak.


Well, sebagai seorang anak perantau. Belajar di luar negeri (ayah cakap KL tu luar dari negeri Johor. Dan bolehlah diterima sebagai luar negeri). Tahun lepas juga bermulanya hidup aku berdikari. Semuanya diurus sendiri.


Selalunya, adalah juga mama suruh simpan duit ke kan. Tapi bila dah bersendiri ni, masa nilah kau kena simpan duit tu walaupun tak ada orang suruh. Belajar berjimat. Guna je apa yang ada. Jangan membazir. Lelagi aku yang belajar di Kota Metropolitan ni. Banyak giler duit nak kena guna.


Sebenarnya aku nak cerita pasal Ramadhan seorang diri sebenarnya. Melebih pulak,,


Huhuhuu..


Bila ingat pasal sahur semalam, berbuka jugak, rasa macam cepat gila waktu berjalan. Sedar-sedar dah ramadhan kedua sebagai seorang pelajar. Selama ni pelajarlah juga, tapi perlajar yang tak matang lagi. Well, perempuan adalah wanita yang tak pernah matang. I admit it.


Sahur tahun lepas, aku berpuasa tanpa keluarga. Bila sahur sensorang ni, sangatlah tak best. Tuh yang paling menyedihkan, bila sahur biskut cecah nescafe je weh.. Tap tap tap.. Manalah ada kedai area asrama aku tu buka pepagi. Nak keluar pula takut sensorang.


Well, sebab housemate aku jenis yang suka sahur awal-awal pagi. Lepastu ada juga yang jenis tak sahur. Aku pula jenis yang suka sahur hujung-hujung waktu. Nak dekat Subuh baru aku berhenti makan. Memang sendirilah nampaknya.


Dan pernah sekali tu, malamnya aku beli nasi apa entah aku tak ingat. Tujuannya nak makan masa sahur. Tapi tahu tak, nasi tu basi bila aku bangun nak sahur. Sedih wehh,, dah kena makan biskut cecah nescafe.


Hidup di perantauan ni memang menyedihkan tau, lelagi kalau orang yg jenis tak boleh jauh dari famili macam aku ni.


So memana yang hati tisu tu, cepat sangat homesick, fikirlah bebanyak kali kalau nak studi dekat Korea ye.

Tersedu

Assalamualaikum annyeong,


Tersedu | hiccup

noun

 UK also hiccough/ˈhɪk.ʌp/ 

adalah keadaan biasa dirasai sama ada bayi, kanak-kanak atau orang dewasa.

Punca sedu?

  • Menelan terlalu banyak udara
  • Makan secara lahap
  • Berasa bimbang atau teruja
  • Merokok
  • Mengambil alkohol berlebihan

Kaedah menghilangkan sedu?

  • Tahan nafas selama beberapa saat. Pastikan duduk dengan tenang
  • Segera minum segelas air suam atau makan sesudu teh gula atau madu
  • Bernafas dalam plastik udara
  • Tenangkan jiwa dan minda
Well, dah lama tak kena benda alah ni. Aku selalu sebut 'Sesendu'. Tak tahulah kenapa. Tapi bila semalam (lepas berbuka) dengan harini (lepas sahur), tiba-tiba terkena, terus macam blank tetiba. Tapi macam seronok pula bila boleh buat orang gelak.

Contoh, bila aku tengah bercakap dengan seorang manusia, lepastu tetiba berhenti sebab nak tersedu, dan keluarlah bunyi-bunyi yang sangat pelik dari mulut, tup tup, manusia tu terus gelak. Kan ke seronok tu dapat buat orang gelak tetiba walaupun keadaan tengah serius masa tu.

Dan ada pula orang cakap, tersedu ni sebab kita nak tinggi. Hahaa, macam tak boleh pakai je. Semalam aku kena tersedu ni, bila dah habis tersedu ni aku trylah ukur ketinggian, eheh pahal still sama je tinggi aku tak berubah-ubah? Harini pun sama juga.

Lol,

Cara hilangkan tersedu? Minum air masak bebanyak. Tapi kan puasa ni, so kaedah menghilangkannya, dengan ambil secebis kertas dan jilat kertas tu kemudian lekatkan di dahi. Simple.

Alah yang macam selalu mak bapa buat dekat baby dia orang. Comel apaaaa.. Aku pun selalu buat juga macam tu kalau rasa-rasa malas nak keluar bilik minum air.

T'T
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...